fallback

Сърбите недоволстват и срещу скъпата коледна украса - струва почти 3 милиона евро

Само елхата в Белград е на стойност 83 хиляди евро

30.12.2018 | 14:58 Автор: Ивайло Николов

Освен срещу политиците в последните седмици, жителите на сръбската столица недоволстват и срещу празничната украса в Белград. 

В едно от последните си предавания един от най-популярните телевизионни водещи в Сърбия Зоран Кесич пита: Как така новогодишната елха в Белград ни струва 83 хиляди евро? Същото няколко дни по-късно питат BBC и Guardian. 

А жителите на сръбската столица си задават този въпрос още от септември – когато въпреки 30-градусовата жега и въпреки че Коледа се празнува чак на 7 януари, в града им бяха запалени коледните светлини. Питат се и дали като миналата година ще останат по улиците и площадите чак до март, преди да бъдат свалени. 

И още: защо част от украсата е поставена така, че вече е свалена от вятъра и защо вместо нея местната власт не е изхарчила тези пари, за да смени счупените плочки по тротоарите. 

Само за последните четири години общината в Белград е похарчила близо 7 млн. евро за коледни светлини и украса. Само тази година за това са били отделени почти 3 млн. евро.

За сравнение в столицата на съседна Хърватия- Загреб, който редовно попада в класациите за най-красиви коледни базари, миналата година са похарчили около 800 хиляди евро. 

Вижте репортажа.

fallback
Още от Репортажи
fallback