fallback

Администрация в блокада - Тръмп иска да затвори границата с Мексико

Междувременно държавните служители останаха без работа - за утеха получиха безплатни бургери

28.12.2018 | 19:40 Автор: Иван Берберов

Доналд Тръмп заплаши да затвори американската граница с Мексико. Това е поредният му опит да окаже натиск върху Конгреса, който и досега не е приел бюджета за следващата година. Причината – мнозинството от конгресмените са против исканото от президента перо от 5 милиарда долара за строеж на стена по южната граница.

Заради несъгласието вече 7 дни американската администрация частично спря работа. В последствие стотици хиляди държавни служители бяха принудени да излязат в неплатен отпуск или да продължат работа, без да знаят кога ще получат заплати. 

Ситуация, предизвикала интересен и неочакван жест на съпричастност. Картофки, кюфтета и зеленчуци – всички съставки за вкусни бургери. В заведение за бързо хранене във Вашингтон те са безплатни за държавните служители. 

Причината – собственикът Питър Табибиан се поставя на мястото на редовните си клиенти, за които Новата година носи несигурност. Неговата идея не политиците на изгладят различията си, докато хапват сочни бургери. 

Питър не за първи път прави благородния жест към работещите в администрацията. През 2013 година инициативата му едва не го води до фалит. Тогава спорът за бюджета продължава цели 2 седмици. Период, за който заведението му подарява над 15 хиляди бургера. 

Този път Питър не е решил колко време ще дава бургерите си безплатно. Ясно е, че конфликтът между Тръмп и Сената ще продължи и през новата година. Колко дълго ще се проточи обаче – никой не се наема с прогноза.

fallback
Още от Репортажи
fallback