fallback

Лъвчетата Терез и Масуд живеят добре в Холандия и растат!

Престоят им там ще бъде удължен с поне 2 години, преди да заминат за Южна Африка

22.12.2018 | 09:37 Автор: Иван Берберов

През изминаващата година ви показвахме историята на Терез и Масуд, двете лъвчета които заминаха за спасителен център в Холандия. Дивите котки се родиха с аномалии, заради близкородственото развъждане в зоопарка в Разград. 

Местните власти не искаха да освободят бебетата, но след граждански протести малките лъвчета отпътуваха за Холандия, където се полагат необходимите за израстването им грижи.

Масуд и Терез навършиха една годинка. Първият си рожден ден лъвчетата посрещнаха в спасителния център "Фелида" в Холандия. Там те бяха настанени през февруари, след протести и битки на природозащитниците с институциите. Каузата – Масуд и Терез да не бъдат прехвърлени от Разград в Пазарджик, а там където има условия за израстването им.

Все пак Масуд и Терез потеглиха към Холандия. С типичното котешко упорство да се качат в специализираната линейка за хищници. За да ги успокои, в клетката при лъвовете влезе жената, която половин година полагаше грижи за тях като бебета.

Марина Георгиева от Фондация "Дивите Животни" не е прекъсвала връзката си с Масуд и Терез. През няколко месеца ходи в спасителния център в Холандия за да прекарва време с лъвчетата. Все пак в първата си половин година именно тя се грижеше за тях. 

Престоят на лъвчетата в Холандия ще се удължи поне до две години. Причината е костното заболяване на Масуд заради близкородственото развъждане в Разград. 

Той трябва да приема медикаменти през целия си живот и по този начин не може да бъде прехвърлен в убежището за лъвове в Южна Африка. Заради близостта си с Масуд, Терез най-вероятно също няма да замине и ще остане с братчето си, предаде Иван Иванов.

fallback
Още от Репортажи
fallback