fallback

Отново напрежение по оста Москва-Киев: Украйна създава църква, независима от руската

Днес в страната се провежда "обединителен събор"

15.12.2018 | 14:51 Автор: Велислав Филипов

Отново напрежение по линията Киев-Москва. Днес Украйна провежда "обединителен събор", който да доведе до църква, независима от Московската патриаршия. Това стана възможно, след като през октомври Вселенската патриаршия разреши процедурата, а Руската православна църква скъса връзки с нея.

В този момент в Украйна има три православни църкви – Киевска патриаршия, Украинска автокефална църква и Църква, оставаща лоялна на Москва. Целта на днешния обединителен събор е да учреди независима църква, която да не е под духовната опека на Русия.

Самият президент Петро Порошенко лобира за създаването на църквата и ще присъства на обединителния събор. Не всички украинци обаче подкрепят случващото се.

През последните седмици украински спецотряди обискираха няколко православни храма в страната. Те обвиняват църквите, лоялни на Москва, в разпространяване на религиозна омраза и планиране на провокации в опит да се попречи на учредяването на независима църква. 

"Схизма“ - така определят процеса в Украйна от Руската православна църква. Те обвиняват властите в Киев в преследване на църквите, верни на Московската патриаршия. Самата тя вече прекъсна връзки с Вселенската в знак на протест.

fallback
Още от Репортажи
fallback