fallback

Проверяват служители на "Дойче банк" за пране на пари

От няколко офиса във Франкфурт са иззети документи на хартиени и електронни носители

29.11.2018 | 19:48 Автор: Василена Василева

Германската полиция обискира щаба и редица офиси на "Дойче банк" във Франкфурт. Причината – разследване на система за пране на пари, свързано с разобличаващите досиета "Панама пейпърс", публикувани през 2016 година.

Полицейската акция започнала малко след 9.00 ч. сутринта. В обиска участвали около 170 служители на реда, а тяхната цел били двама служители на 50 и 46 години, за които се смята, че са помагали на клиенти на "Дойче банк" в пране на пари, придобити чрез престъпна дейност. 

От няколко офиса във Франкфурт са иззети документи на хартиени и електронни носители, а полицията се опитва да установи дали има и други служители, замесени в схемата. 

"Дойче банк" заяви, че ще окаже пълно съдействие.

Разследването започва след публикуването на "Панама пейпърс" - най-мащабното изтичане на тайни досиета в историята на журналистиката, което разобличи стотици хиляди офшорни сметки на политици, престъпници, спортисти и милиардери. 

Сред тях са и имената на 900 клиенти на клона на германската банка в британските Вирджински острови с общо състояние над 311 милиона евро. 

От началото на обиска тази сутрин акциите на "Дойче банк" са паднали с около 3%. 

Това не е първият път, в който най-голямата финансова институция в Германия попада в полезрението на властите. 

През септември тази година германският финансов регулатор иска от банката да предприеме допълнителни действия за предотвратяването на пране на пари и финансирането на терористична дейност. 

Назначен е и независим одитор, който да наблюдава дейността на банката през следващите три години. 

А през 2017 година на "Дойче банк" е наложена глоба от 630 милиона щатски долара заради връзки с руска схема за пране на пари на стойност близо 10 милиарда долара.

fallback
Още от Репортажи
fallback