fallback

Жителите на Ново село недоволни: Искат те да избират кмета си

Според закона от догодина на селища с по-малко от 350 жители ще бъде назначаван кметски наместник

27.11.2018 | 20:00 Автор: Велислав Филипов

Недоволство във великотърновското Ново село. Жителите са против промените в закона, с които населените места с под 350 жители няма да избират кмет на предстоящите догодина местни избори. 

В Ново село жителите с постоянен адрес са 300 и така на тях ще им бъде назначен кметски наместник, без той да е избран от тях.

Христо Христов вече шестнадесет години е кмет на Ново село. В момента жителите на селото са около 600 души. От тях обаче едва 300 имат постоянен адрес и съответно право на глас на местните избори. Много от хората в селото са чужденци с двойно гражданство или млади хора, принудени да имат адрес в града, основно заради местата в детските градини. 

Така според закона догодина избори за кмет няма да има. В знак на протест Христо Христов, който вече четири мандата заема кметския пост, обяви - няма да подаде молба за кметски наместник след изборите догодина. 

Проблемът е бил обсъден и на среща на кметовете на малки общини с премиера Бойко Борисов. Жителите на Ново село настояват да гласуват за кмет и подкрепят протеста на сегашния си управник Христо Христов. 

Ако законът не се промени, за да има изобри за кмет в Ново село догодина, броят на хората с постоянни адреси тук трябва да нарасне с поне 50 повече.

fallback
Още от Репортажи
fallback