Нено Димов иска той да води преговорите с "Юлен"

Главният прокурор пита какво е направило правителството след разкритите нарушения в Национален парк "Пирин"

23.11.2018 | 18:51 Редактор: Василена Василева
Нено Димов иска той да води преговорите с

Екоминистърът Нено Димов поиска той да води преговорите с концесионера на "Ски зона Банско" за повишаване на концесионното възнаграждение и за добавяне на други задължения в договора с "Юлен". Предложението му е във връзка с новото писмо на главния прокурор до премиера, в което Сотир Цацаров пита какво е направило правителството след като през юни прокуратурата разкри редица нарушения в Национален парк "Пирин".

През юни главният прокурор предложи правителството спешно да актуализира договора с "Юлен" за "Ски зона Банско" така, че да съответства на сегашното законодателство. Също така държавното обвинение поиска да се осъвремени концесионната такса и да се намали територията, на която работи концесионерът до тази, за която е подписал договора си. 

Според прокуратурата от 8 години Министерският съвет е бил наясно със съществуващото несъответствие между реално ползваната от концесионера площ и тази, която му е предоставена. Въпреки това не са взети мерки. 

А според министъра на околната среда и водите Нено Димов проблемът с площта на концесията е по-сериозен, защото в самия договор, който е подписан пред декември 2001 година от тогавашния министър Долорес Арсенова, се споменават три територии с различна площ.

Димов посочи, че и трите площи са в еднаква степен валидни, защото са цитирани в един и същи член на документа.

В момента годишното възнаграждение по концесията е около 300 000 лева и ще се търси възможност то да се увеличи съществено, обеща екоминистърът.