fallback

Служители на пристанище "Варна-Запад" обявиха стачна готовност

Те твърдят, че са експлоатирани, днес се събраха на протест

22.11.2018 | 19:20 Автор: Василена Василева

Тежки условия на труд, неадекватно заплащане, неспазване на колективния трудов договор. Това са част от проблемите на служителите на пристанище "Варна-Запад", които излязоха днес на протест пред административната сграда на терминала. От ръководството обаче твърдят, че исканията са неоснователни, а работниците недостатъчно добре информирани.

Над 150 служители на пристанище "Варна-Запад" излязоха на протест пред административната сграда на дружеството. Те настояват за по-високи възнаграждения и по-добри условия. Твърдят, че са експлоатирани, че работят с опасни товари, в лоши условия – на запрашаване и силни миризми. 

В декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, ресорните министри и синдикатите, протестиращите посочват още, че данните за запрашаването и за шума са фалшиви, а пътят до пристанището е в окаяно състояние. 

Те подчертават, че ако исканията им не бъдат обсъдени, ще обявят стачна готовност.

От ръководството на порта заявиха, че са изненадани от недоволството и си го обясниха с дезинформираност на служителите.От месец януари е планирано ново увеличение на заплатите с 5%. 

За последните 2 години са вложени над 10 млн. лв за нова техника и оборудване на "Варна-Запад". Средното брутно заплащане на терминала е около 2000 лв., подчертаха още от ръководството. 

Пристанище "Варна" осъществява 25% от товарооборота на всички речни и морски портове в страната.

fallback
Още от Репортажи
fallback