Зима иде, а Конюшните стоят без покрив... Нарочно ли се бави ремонтът?

Столичната община твърди, че сградата ще бъде възстановена изцяло

15.11.2018 | 19:15 Редактор: Иван Берберов
Зима иде, а Конюшните стоят без покрив... Нарочно ли се бави ремонтът?

Четири месеца след като пожар изпепели покрива на Царските конюшни, ремонтът все още не е започнал.

"Те ще посрещнат зимата без покрив, което е практика при собствениците на паметници на културата, като прелюдия към тяхното обявяване за опасни сгради и събарянето им", отбеляза Гергин Борисов от "Спаси София".

Драмата с Царските конюшни започва още през 2016 година, когато областният управител на София Веселин Пенев продава имота на бизнесмена Янко Иванов за малко над 650 000 лева. Реалната им цена е близо 11 милиона. Така имотът беше определен като апетитна хапка, а пожарът – умишлен.

Възстановяването на сградата е задължение на собствениците на имота. Като такива се явява и Министерството на вътрешните работи. 

"Поискала съм собствениците да възстановят сградите. Доста сериозна кореспонденция е направена. В много тесен контакт съм с министъра на вътрешните работи, който гарантира, че като собственик на изгорялата сграда предприемат мерки за възстановяването на покрива", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столичната община няма собственост върху Царските конюшни, но кметът увери, че обликът на сградите ще бъде запазен. По плана от 2015 година не се разрешава застрояване, а само запазване. 

Месец след пожара, от Министерството на културата обявиха имота като паметник от местно значение. Все още обаче има пречки, които не позволяват да бъде обявен и за паметник на културата.