fallback

Ескалация на напрежението по Ивицата Газа, "Хамас" и Израел с ракетни удари

Това е най-сериозното изостряне на ситуацията в района от 2014 година насам

13.11.2018 | 21:17 Автор: Велислав Филипов

Ескалация на напрежението по Ивицата Газа. Израел и "Хамас" си размениха въздушни удари. Един човек загина, а други 53-ма са ранени, след като палестински бойци изстреляха късно снощи 370 ракети срещу обекти в Израел. Това е най-сериозното изостряне на ситуацията в района от 2014 година насам.

Палестинската паравоенна организация "Хамас", която контролира Ивицата Газа, пое отговорност за атаката срещу Израел от вчера. В резултат на ракетния обстрел са разрушени няколко къщи. В южните израелски градове и пристанището Ашкелон са задействани сирените за опасност от ракетна атака. Местните жители са се евакуирали в бобмени убежища.

Въоръжените сили на Израел също са извършили атаки по ключови обекти на "Хамас". Те са ударили над 70 позиции на екстремистите в Ивицата Газа по земя и въздух. Сред тях са обект на военното разузнаване на "Хамас" и сградата на телевизията на организацията "Ал Акса".

Ескалацията на напрежението заплашва да заличи усилията на ОНН, Египет и Катар за постигането на дългосрочно примирие в района.

fallback
Още от Репортажи
fallback