ЕНП избра Манфред Вебер за свой кандидат на евроизборите през 2019 г.

Един от основните му приоритетите е стриктният контрол по външните европейски граници

08.11.2018 | 21:24 Редактор: Василена Василева
ЕНП избра Манфред Вебер за свой кандидат на евроизборите през 2019 г.

Манфред Вебер е водещият кандидат на Европейската народна партия за изборите за европейски парламент догодина. Ако партията спечели, Вебер може да наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Като рок звезда, под звуците на One Vision на Queen, Манфред Вебер застана победоносно пред делегатите на ЕНП. 

Германецът получи близо 80% от подкрепата на Европейската народна партия. Подкрепи го и канцлерът Ангела Меркел. 

Зад Вебер на 100% застава и Александър Стуб, който получи подкрепата на около 1/5 от делегатите. Той е по-либерално настроен, но с твърди позиции срещу популистите. 

Знаейки че не е фаворит в надпреварата, Стуб се пошегува, че съревнованието ще е като футболен мач между Германия и Финландия. 

Навярно знаейки кой е фаворит в конгреса на ЕНП, делегатите не бяха особено концентрирани при изказванията на европейските лидери и това наложи на няколко пъти председателят Жозеф Дол да им направи забележка. За дисциплина призова и българският премиер. 

А един от основните приоритетите на Манфред Вебер в Европейския парламент е стриктният контрол по външните европейски граници.

Изборът на Манфред Вебер беше коментиран и от председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Според него Вебер иска да възстанови връзката между ЕС и гражданите, но той самият бил част от провалените политики, които отчуждили ЕС от хората.