НЗОК няма да глобява лекарите, ако пациентите им не се явят на профилактичен преглед

По данни на Здравната каса по-малко от 40% от българите се възползват от възможността да се прегледат безплатно

06.11.2018 | 12:50 Редактор: Велислав Филипов
НЗОК няма да глобява лекарите, ако пациентите им не се явят на профилактичен преглед

Личните лекари няма да бъдат глобявани, ако техни пациенти не се явят на задължителните профилактични прегледи. Това се посочва в позиция на Здравната каса, след като по-рано се заговори, че контролът ще бъде затегнат, а санкциите – завишени.

Пред кабинета на д-р Захаринка Гочева е пълно с пациенти от рано сутринта. Нито един обаче не чака за профилактичен преглед, какъвто по закон се полага веднъж годишно. По данни на Здравната каса по-малко от 40% от българите се възползват от възможността да се прегледат безплатно. 

Наша справка пък показа, че в повечето случаи до тях прибягват предимно българи, които имат притеснения за здравето си.

Въпреки че пред кабинета на д-р Гочева на видно място е закачена информация за прегледите, листът остава незабелязан и днес. Лекарката призна, че трудно кара пациентите си да се прегледат.

Именно профилактиката обаче помага много от болестите да се "хващат“ още в ранен стадии, допълват медиците. За да ги стимулират пък, здравните власти обявиха, че стартират информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за пакета от дейности, които се полагат в профилактичния пакет. Това ще стане възможно благодарение и на по-високия бюджет за здраве, уточниха още от Касата.

По закон пациентите, които не се явят на задължителен профилактичен преглед, трябва да бъдат глобени между 50 и 100 лева. Освен това осигуреният пациент губи осигурителни права за срок от един месец. 

Тази норма обаче досега не е прилагана у нас нито веднъж, обясняват от ръководството на Касата.