Столичната община слага контейнери за излишни дрехи във всички квартали

Текстилът, който е в добър вид, ще бъде третиран като дрехи тип "втора употреба“

04.11.2018 | 14:09 Редактор: Велислав Филипов
Столичната община слага контейнери за излишни дрехи във всички квартали

Последните есенни дни са времето, в което много от нас разчистват гардероба, за да извадят по-топли дрехи за зимата. Какво обаче да правим с тези, които не смятаме да носим през следващия сезон? Оказва се, че в София скоро ще има къде да ги поставим, така че да бъдат ползвани отново или рециклирани.

Всеки от нас притежава дрехи в гардероба си, които не облича или ги счита за ненужни. Само в София всяка година се изхвърлят 12 хиляди тона текстил. А алтернатива има - скоро във всеки столичен квартал ще бъдат поставени нови контейнери за текстилни отпадъци, които след това да бъдат рециклирани.

От Столичната община поясняват, че старите дрехи няма да могат да бъдат изваждани от контейнерите, както се случва, когато се изхвърлят в тези за отпадъци.

Текстилът, който е в добър вид, ще бъде третиран като дрехи тип "втора употреба“. Тези, които могат да бъдат използвани отново, ще бъдат сортирани, дезинфекцирани, прегледани, а при необходимост - и почистени. След това ще се разделят на годни и негодни.

Освен повече място в гардероба, с изхвърлянето на старите дрехи в специални контейнери ще спестим се погрижим и природата да е по-малко замърсена.