"Четири лапи" спаси десетки животни от албански "зоопарк от ада"

В град Мбростар местен бизнесмен отглеждал лисици, сърни, елени, два лъва, зебра и други при нехуманни условия

30.10.2018 | 22:02 Редактор: Велислав Филипов

Български експерти по дивите животни взеха участие в специализирана операция по разбиването на частен зоопарк в Албания. Там местен бизнесмен отглеждал животни при нехуманни условия.

Въоръжени до зъби полицаи, експерти от албанското министерство на околната среда и екип на международната организация за защита на животните "Четири лапи" нахлуха в частен зоопарк в албанския град Мбростар. Там известен албански бизнесмен от подземния свят отглеждал 12 животни при много лоши условия. 

Пазена в пълна секретност, операцията продължава с часове. 

В зоопарка са открити лисици, сърни, елени, два лъва, зебра, която впоследствие умира, и женска кафява мечка без един крак, най-вероятно пострадала от капан при залавянето ѝ. 

Преди началото на операцията по спасяването на страдащите животни, собственикът на зоопарка е успял да изнесе и укрие вълк и костенурка. 

Оказва се, че в Албания е обичайна практика мечки да се използват като атракция. Считат ги и за формален белег на благосъстояние. 

От години неправителствени организации се борят с прекратяването на тази практика. Последната танцуваща мечка на Албания е спасена и в момента се намира в българския резерват "Белица". Неслучайно в акцията в Мбростар участва и български екип.

Заради лошото състояние на животните те са транспортирани временно към зоопарка в Тирана, след което ще бъдат пренасочени към подходящи паркове в Европа.