Джеф Безос се прости с $20 млрд. – акциите на "Амазон" паднаха с 15%

Милиардерът е на път да се раздели с титлата на най-богатия човек в света

30.10.2018 | 22:24 Редактор: Иван Берберов
Джеф Безос се прости с $20 млрд. – акциите на

Най-богатият човек в света Джеф Безос загуби почти 20 милиарда долара само за два дни. Причината – поевтиняването на акциите на компанията му за онлайн търговия "Амазон" с 15%. 

Според анализатори, това е най-голямата финансова загуба за милиардер за толкова кратък период.

Джеф Безос – досега оглавявал класацията на най-богатите хора на планетата, вече е на път да заеме второто й място. По-рано този месец богатството на Безос възлизаше на впечатляващата сума от 167,7 милиарда долара.

Сега обаче то се равнява на 128 милиарда долара. Предишният рекорд по финансова загуба държи основателят на Facebook Марк Зукърбърг. 

През юли месец той се раздели с 16,5 милиарда долара, защото акциите на компанията му поевтиняха с над 20 процента. Безос е начело на класацията на 500-те най-богати хора. Той, както и много други милиардери през последните години, има нескрит интерес към космоса. 

През 2000 г. година той стартира проекта Blue Origin. Подобно на конкурента си SpaceX, Blue Origin цели да направи пътуването в космоса по-евтино, като произвежда ракети за многократна употреба. 

Преди три години компанията стана първата, която успешно приземи ракета. Безос е известен с това, че не обича дългите срещи. Предприемачът споделя, че отделя за срещи с акционерите на Amazon едва по 6 часа годишно. 

Спи по 8 часа и прекарва доста време със семейството си. За разтоварване от стреса в ежедневието, той мие чинии вечер. Въпреки че е милиардер, той кара сравнително евтина кола.