В Истанбул откриха най-голямото летище в света

Въвеждането му в експлоатация ще засегне и въздушния трафик над България

29.10.2018 | 19:05 Редактор:
В Истанбул откриха най-голямото летище в света
В Истанбул откриха най-голямото летище в света

Турция откри поредния си амбициозен проект. Новото летище в Истанбул е най-голямото света! То се намира едва на 230 километра от България, а след завършването на всички етапи през 2030 година аерогарата щe paзпoлaгa c 4 тepминaлa c жп линия мeждy тяx, 6 пиcти, пepoни зa 500 caмoлeтa c oбщa плoщ 6,5 млн. ĸв. м и капацитет за 160 милиона пътници годишно, както и паркинг за 70 000 aвтoмoбилa. 

Турският президент Реджеп Ердоган откри първата фаза от проекта - 2 успоредни писти с капацитет за 90 милиона пътници годишно.

Въвеждането в експлоатация на новото летище ще засегне и въздушния трафик над България. 

При извънредна ситуация летищата във Варна, Бургас и София ще се явяват като алтернатива на новата истанбулска аерогара. 

Изключително се разширяват перспективите за нарастване на турския трафик не само с новото летище, но и с морските курорти, които страната развива. 

А все повече българи предпочитат Турция като дестинация за почивка. Ръстът на годишна база е 32 на сто. Основната причина е евтината лира. 

Според експерти именно икономическата криза е отложила и пускането в експлоатация на новото летище, което трябваше да започне да обслужва полети в края на този месец, но това ще се случи чак в края на годината. 

Официалното откриване е днес, но операциите ще започнат на 30 декември. 

На церемонията по откриването присъстваха десетки държавни глави. Премиерът Борисов бе единственият лидер от Европейския съюз.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години