fallback

Русенската опера в сериозна финансова криза: Дължи близо 2,5 млн. лв.

В навечерието на своята 70-годишнина, културният институт е изправен пред невъзможност да осъществява нормално своята творческа дейност

23.10.2018 | 19:17 Автор: Велислав Филипов

Сериозна финансова криза в операта в Русе. В навечерието на своята 70-годишнина, културният институт е изправен пред невъзможност да осъществява нормално своята творческа дейност. 

Според артистите проблемът идва от начина, по който се определя субсидията от страна на Министерството на културата и те настояват за промени.

Само за последната година и половина операта в Русе е натрупала дълг от близо 2,5 милиона лева. Причината е в изискването приходите да са равни или по-големи на тези от предходната година. След като през 2016 година операта прави над 1 млн. лв. от касов спектакъл с трупата на Нешка Робева, летвата е вдигната непосилно, тъй като обичайно приходите са около 500 000 лв. 

В опити да излезе от кризата, ръководството вече е направило съкращения, но те не са решение. Творческият състав също е притеснен. 

С проблема на Русенската опера вече са се ангажирали депутати от различни политически сили. Те ще настояват пред Министерството на културата да се потърси компромис, за да не се обрича бъдещето на културния институт.

fallback
Още от Репортажи
fallback