Празникът на захарната метла и маджуна в Горнооряховско възроди българската традиция

В с. Стрелец почетоха натуралния продукт, подслаждал живота на земеделския стопанин през вековете

21.10.2018 | 15:24 Редактор: Василена Василева
Празникът на захарната метла и маджуна в Горнооряховско възроди българската традиция

Кулинарен празник в Горнооряховско възражда вече пета година двувековна българска традиция на производство на маджун. Празникът на захарната метла и маджуна събра в село Стрелец десетки гости, производители и фолклорни състави.

С маджун, рачел от тиква, домашни печива и с богата музикална програма, в Стрелец почетоха натуралния продукт, подслаждал живота на земеделския стопанин през вековете. 

В селото отглеждат захарна метла още от 18 век. Във всяка къща в ранна пролет засявали семената, а на есен прибирали растенията, от чиито стебла се прави сладкият маджун. 

По време на празника беше открита и етнографска сбирка с дарени предмети от бита на хората. 

Музейните експонати заедно с празника ще съхранят за поколенията позабравените земеделски и кулинарни традиции.