Македония окончателно прие промените за смяна на името

Това открива пътя на страната към членство в Европейския съюз и НАТО

20.10.2018 | 12:58 Редактор: Василена Василева
Македония окончателно прие промените за смяна на името

Македонският парламент прие конституционните поправки за промяна на името на държавата. Така страната може да промени името си на Република Северна Македония. А това открива пътя на западната ни съседка за членство в Европейския съюз и НАТО.

80 депутати гласуваха "за" промените в Конституцията, което е необходимото мнозинство за стартиране на процедурата. 

Промяната на името на бившата югославска република беше договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. 

Скорошният референдум по темата беше невалиден. 

Сега македонският премиер Зоран Заев определи решението на парламента като историческа стъпка за страната, тъй като се открива пътят към ЕС и НАТО.

Той благодари и на опозиционните депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки натиска от партията си, са гласували за промените в Конституцията. 

По думите му по този начин са поставили бъдещето на страната над партийните интереси. 

А лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски определи вчерашният ден като черен за демокрацията на Македония. И обвини правителството, че упражнява натиск върху опозиционните депутати и обещава освобождаване от обвинения на тези, които са обект на политическо преследване. 

Мицковски обяви, че на извънредно заседание на партията е взето решение да бъдат изключени депутатите, които са гласували с "да". 

Лидери от Балканите и ЕС приветстваха гласуването в македонския парламент. Българският министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави страната за този успех, който дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. 

Поздравления дойдоха и от Гърция и Косово.