Изложбата "Прогноза за времето" – от климат, до душевно настроение

Исках творбата ми да е свободна за интерпретация, изтъкна Мария Налбантова пред Bulgaria ON AIR

17.10.2018 | 10:14 Редактор: Иван Берберов
Изложбата
Изложбата "Прогноза за времето" – от климат, до душевно настроение

За някои метеорологията е строга и взискателна наука, за други – свободна за интерпретация. Изложбата на младата графична дизайнерка и илюстратор Мария Налбантова показва именно втората гледна точка.

Творбата й "Прогноза за времето" е поместена в галерията "Васка Монилова"(близо до парка "Заимов"), а куратор е Даниела Радева. Изложбата може да бъде посетена до 3 ноември.

"Метеорологията може да бъде интерпретирана освен като климатологичното време - и като нашето вътрешно време. Проблемите, които ни вълнуват като общество, също може да се погледнат като прогноза за времето. Във фолклора ни има танци и ритуали, свързани с времето. Аз да не давам точен отговор с изложбата. Исках посетителите да имат свои интерпретации. Още повече, че е съвсем субективно какво наричаме хубаво и лошо време", сподели авторка в "България сутрин". 

Пред Bulgaria ON AIR Налбантова посочи, че се е опитала да въведе пространството на парка в галерията. "Опитах да пресъздам цикличността на времето и къде настъпва промяната", поясни още тя.  

"Аз боравя с природни феномени в изложбата си. Всяко едно произведение коментира различен аспект на времето – народно поверие, климатичен феномен, исторически факт", отбеляза младият артист.