Отлив от пазара на зеленчуци у нас, отчитат търговците. Причината – завишените цени, които принуждават хората да приготвят зимнината си със зеленчуци собствено производство. Във Велико Търново килограм камби или карфиол вече надхвърля 4 лева.
Цените на зеленчуците и плодовете на великотърновския пазар тази есен са доста по-високи в сравнение с миналата година. Търговците обясняват това с дъждовното лято и болестите по продукцията, които са довели до слаба реколта.
Стела Събкова отглежда най-различни зеленчуци в село Драганово и има собствен щанд на търновския пазар. Карфиолът трудно се продава, тъй като вече надхвърля 4 лева за килограм.
Повечето великотърновци само оглеждат сергиите на пазара, без да купуват, тъй като вече са направили зимнината със зарзават от градината.
Ваня Иванова вече 24 години приготвя всяко лято зимнина от собствената си градина в село Павел.
"Като консерви направих домати, гювечи, лютеници, най-вече краставички! Там няма консерванти, които се използват в предприятията!", сподели тя.
Промишленото приготвяне на зимнина вече сякаш остава в миналото. Напоследък все повече великотърновци правят ограничено количество консерви. Съхраняват за зимата плодове и зеленчуци от градината - дълбоко замразени във фризера или сушени.