Кметове искат по-голяма финансова независимост, планират протест пред НС

Те настояват и за създаването на закон, който да регламентира всички действия на местните управници

10.10.2018 | 20:01 Редактор: Велислав Филипов
Кметове искат по-голяма финансова независимост, планират протест пред НС

Мълчалив протест на десетки кметове и кметски наместници от цялата страна се проведе в Калофер. Причината е безхаберието на държавата. 

Не за първи път от Националното сдружение на кметовете на кметства се обявяват срещу това да не плащат от собствените си бюджети за различни дейности като ремонтите в малките градове и села и настояват за по-голяма финансова независимост. В случай, че призивите им не бъдат чути, те планират протест в София на 10 ноември. 

Още от миналата година Националното сдружение на кметовете на кметства настояват да бъдат внесени законодателни промени, с които общинските кметове да превеждат в пълен размер бюджета, гласуван от местния парламент за дадено кметство.

Още от учредяването на организацията през 2016 година те настояват за изборност, възможности за кандидатстване и финансиране по различни европейски програми, делегирани бюджети и създаване на кметски съвети. И не на последно място - създаването на закон, който да регламентира всички действия на местните управници. 

За исканията на кметовете на малките населени места решаващ глас има Народното събрание. Ако техните искания, за които днес настояваха, не бъдат чути, се заканват да протестират на 10 ноември на жълтите павета.