fallback

Борисов: Българите в Украйна винаги ще са мост за сътрудничество между двете страни

Премиерът ни се срещна с украинския президент Петро Порошенко в Одеса

05.10.2018 | 20:01 Автор: Василена Василева

"Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса. По-късно двамата участваха в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия "Георги Сава Раковски". 

Болград е своеобразната столица на бесарабските българи. Преди 160 години, по времето на българското възраждане, там се открива българско училище. Кръщават го на името на Георги Сава Раковски, който по онова време лично е бил ангажиран с каузата за създаване на просветен център за бесарабските българи. 

160 години по късно там учат 350 ученици. Изучават български език, а в по-горните класове и българска литература. 

От няколко дни из бесарабските села на посещение е и вицепрезидентът Илияна Йотова. Пред нея нашите сънародници са поискали повече училища с български език, учебници на български и повече места за тях в университетите им. Искат и улеснени процедури за получаване на гражданство. 

През лятото правителството отпусна 150 хиляди лева помощ за училището в Болград. Част от парите вече са похарчени за ремонт, а с друга ще бъде изграден лингофонен кабинет. 

Българското правителство и украинският президент са се договорили в София да бъде открит украински културен център, а в Одеса още едно училище.

А българският министър-председател Бойко Борисов и президентът на Украйна Петро Порошенко направиха инспекция на ремонтиран участък на международния път Е87 Одеса – Рени. 

Автомобилът беше управляван лично от украинския президент. 

При посещението на българския премиер Борисов през май тази година в Киев, Петро Порошенко пое ангажимент този участък в Болградска област да бъде ремонтиран.

В тази част на страната живеят най-много украински граждани с български произход.

fallback
Още от Репортажи
fallback