Великобритания: Руснаците, обвинени за отравянето на Скрипал – разузнавачи на Кремъл!

От Москва твърдят, че двамата мъже са обикновени граждани

27.09.2018 | 22:28 Редактор:
Великобритания: Руснаците, обвинени за отравянето на Скрипал – разузнавачи на Кремъл!
Великобритания: Руснаците, обвинени за отравянето на Скрипал – разузнавачи на Кремъл!

Двамата руснаци, обвинени от Великобритания в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, са членове на руското военно разузнаване. 

От Москва твърдят, че двамата мъже, сочени от Лондон, са обикновени руски граждани.

Руслан Боширов и Александър Петров – така се представиха преди две седмици двамата мъже пред руската държавна телевизия.

Според двете онлайн медии обаче, истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига – полковник от руското военно разузнаване. Той е завършил елитна военна академия на руско-китайската граница. 

Участвал е в редица мисии на руските служби в Чечня и Украйна. Отличен е с 20 награди, сред които и „Герой на Руската федерация“ – медал, връчван лично от руския президент. 

Според журналистическото разследване полковник Чепига е преместен в Москва през 2009 година. Тогава му е измислена новата самоличност и му е издаден нов паспорт. 

В документите му в руските бази данни е изписан телефон, който след проверка се оказва номер на военното разузнаване в Министерството на отбраната. На хартия Александър Петров като че ли се „ражда“ през 2009 година. 

Паспортите и на двамата мъже са издадени от московско управление, което обикновено обслужва видни фигури и лица със засекретена биография.

Досиетата им са непълни и отбелязани със съкращението "строго секретно". А международните им паспорти завършват на съседни номера. 

Всичко това не доказва, че двамата руснаци са отровили семейство Скрипал. Но поставя под съмнение твърдението на Кремъл, че са обикновени руски граждани.