Македонският премиер призова гражданите да гласуват ЗА смяна на името на Македония

По думите му успешен референдум ще отвори вратите за членство на страната в ЕС и НАТО

27.09.2018 | 17:03 Редактор: Ралица Братанова
Македонският премиер призова гражданите да гласуват ЗА смяна на името на Македония

Успешен референдум за смяната на името на Македония отваря вратите за членство на страната в Европейския съюз и НАТО. Това подчерта за пореден път премиерът на страната Зоран Заев на митинг в Прилеп. 

Пред многохилядното множество на площада премиерът Зоран Заев призова сънародниците си да гласуват ЗА договора с Гърция за новото име на страната.

Някои граждани са категорични, че нещо трябва да се промени и не могат да продължават така. Други обаче са скептични, че може да има промяна и заявяват, че ще бойкотират допитването. 

Преди дни и президентът Георге Иванов заяви, че няма да гласува, тъй като според него референдумът съдържа идеи, застрашаващи идентичността на страната.

На 17 юни в Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Анализатори коментират, че ако, резултатите от референдума са отрицателни или пък той се окаже невалиден, не е ясно каква ще бъде визията за бъдещето на Македония, тъй като страната няма план "Б".