Протестиращи ловци блокираха Дунав мост

Те не са съгласни с идеята на земеделското министерство да се забрани груповия лов на дива свиня

25.09.2018 | 21:17 Редактор: Ралица Братанова
Протестиращи ловци блокираха Дунав мост

Ловци блокираха Дунав мост в знак на протест. Те не са съгласни с идеята на земеделското министерство да се забрани груповия лов на дива свиня по поречието на р. Дунав. 

Протестиращите затвориха за около 30 минути движението към граничния пункт, което доведе до образуването на колони от автомобили.

В протеста се включиха ловци от Русе, Кубрат, Свищов, Добрич и Тутракан. Те не приемат ограниченията, защото според тях това ще има обратен ефект в борбата с африканската чума по свинете. Ловците определят варианта за индивидуален лов като неефективен и трудно осъществим.

"Който поне малко е запознат, знае, че няма никаква възможност да бъде намален броят на свинете, ако няма гонки и ако няма групов лов с кучета. Аз смятам категорично, че сега е моментът да се разреши ловът и максимално да се отстрелват прасетата, за да бъде намалена популацията", сподели пред Bulgaria ON AIR Галин Григоров - областният управител на Русе, който подкрепи протестиращите.

Бъдещата заповед ще засегне около 220 ловни дружинки по цялото поречие на Дунав. Ако тя стане факт, ловците ще продължат с протести в София.