Турски съд отхвърли иск за превръщане на "Света София" в джамия

Църквата в Истанбул в момента е музей

14.09.2018 | 22:10 Редактор: Велислав Филипов
Турски съд отхвърли иск за превръщане на

Църквата "Света София" в Истанбул, която в момента е музей, няма да бъде превърната в джамия - поне засега. Това е решил турският върховен административен съд. 

Християнска катедрала близо 1000 години, след това джамия в продължение на 5 века, а от 1935 година музей – "Света София“ има бурно и превратно минало. Със засилването на ислямо-консерватизма зачестиха и призивите тя отново да бъде превърната в мюсюлмански храм. 

Религиозна организация внесе молба за това в съда. Вчера магистратите отхвърлиха иска, но само на процедурно основание, защото е внесен от асоциация, а не от физическо лице. 

Това означава, че потенциално опасността от смяната на статута на "Света София“ не е отминала. Инциденти с мюсюлмани, молещи се демонстративно в музея, разбунваха духовете на няколко пъти. През последните три години по време на Рамазана там бяха организирани и четения на Корана. 

Въпреки острите протести на Гърция, този април дори президентът Реджеп Ердоган си позволи да цитира стих от свещената ислямска книга. Атина осъди случилото се като "обида към международната общност“. 

"Света София“ е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Бъдещето ѝ обаче остава неясно.