Австрийска лаборатория ще проверява асфалтовата настилка на пътя-убиец край Своге

Главният прокурор Сотир Цацаров призова да не се правят политически спекулации с трагедията

12.09.2018 | 18:42 Редактор:
Австрийска лаборатория ще проверява асфалтовата настилка на пътя-убиец край Своге
Австрийска лаборатория ще проверява асфалтовата настилка на пътя-убиец край Своге

В петък ще бъдат назначени експертизите на асфалтовата настилка и мантинелите на пътя убиец край Своге, където загинаха 17 души.

Действията са се бавели досега, за да се намери лаборатория и експерти, които са еднакво отдалечени, както от фирмата строител, така и от Агенция "Пътна инфраструктура", която е трябвало да се грижи за качеството на пътя. 

В момента Главната прокуратура води разговори, но изследванията вероятно ще започнат в петък. А главният прокурор Сотир Цацаров призова да не се правят политически спекулации с трагедията и да не се вадят предварителни заключения за вина преди разследващите да са си свършили работата.

Австрийска лаборатория ще провери дали в асфалтовата смес на пътя убиец е използвано по-голямо количество варовик от допустимото, което е направило пътя край Своге опасен. 

БАН пък ще провери дали мантинелите на трасето отговорят на стандартите. 

Резултатите от тези изследвания ще покажат дали ще се проверяват и други участици, строени от "Трейс Груп". Прокуратурата обаче продължава да разследва и защо Агенция "Пътна инфраструктура" не е взела мерки за опасния участък.

В пленарната зала депутатите пък отново се вълнуваха от казуса или по-скоро от неговото политическо измерение. След трагедията премиерът Борисов поиска три министерски оставки – на регионалния министър Николай Нанков, на транспортния Ивайло Московски и на вътрешния Валентин Радев. 

Опозицията се възмути защо те не влизат за гласуване.

В крайна сметка стана ясно, че обсъждането на рокадите във властта ще бъде утре преди обяд. А засега изглежда, че те най-вероятно ще бъдат приети от депутатите. Така начело на регионалното министерство ще застане Петя Аврамова, на МВР - Младен Маринов, а в креслото на транспортното - Александър Манолев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)