На 80-годишна възраст почина руският естраден певец Йосиф Кобзон

Най-известната му песен е "Мгновения" от известния съветски сериал "17 мига от пролетта"

30.08.2018 | 22:33 Редактор: Велислав Филипов
На 80-годишна възраст почина руският естраден певец Йосиф Кобзон

На 80-годишна възраст почина съветският Франк Синатра – Йосиф Кобзон. Той е един от най-известните руски естрадни изпълнители с репертоар от 3000 песни. 

Йосиф Кобзон е една от най-ярките фигури в обществения живот на Русия. Заради стила си на пеене, получава прозвището съветският Франк Синатра. Най-известната му песен е "Мгновения" от известния съветски сериал "17 мига от пролетта". 

В края на 70-те години малка планета, открита от съветски астроном, е кръстена на негово име. Той е първата известна личност, посетила Чернобил през 1986 г., след експлозията в атомната електроцентрала. 
Освен с музика, Йосиф Кобзон активно се занимава с политика. Той е депутат в "Държавната дума" и отявлен привърженик на руския президент Владимир Путин. 

През 1998 година прави прощално турне със 128 концерта. Последният му спектакъл е в "Кремъл“. През годините Кобзон поддържаше тесни връзки със страната ни и неведнъж е изпълнявал български песни като "Една българска роза" и "Моя страна, моя България".

Кобзон е свързван и с руския ъндърграунд. Сочат го за един от тарторите на мафиотската Солнцевска групировка. Твърдения, които Кобзон отхвърля. Той беше засегнат и от войната на санкции между ЕС и САЩ след анексирането на Крим.