В Централна Европа проблеми на производителите създадоха рекордните жеги това лято. Сушата е унищожила тонове плодове и зеленчуци, а според бранша това е най-слабата реколта от 40 години насам. За един от секторите обаче новините са добри – а именно за винопроизводителите.
Френските лозари ликуват – след няколко тежки години, 2018-а се очертава да даде една от най-добрите реколти за последното десетилетие. Само в региона Шампан – където се произвежда прочутото шампанско, очакват скок от над 50% спрямо произведеното през миналата година.
Обикновено месецът на гроздобера е септември. Заради горещото лято тази година обаче той започна седмици по-рано. За Ерик Родез, който е потомствен лозар, това е показателно.
Този сезон в Шампан очакват да наберат между 13 и 16 хиляди килограма грозде от хектар лозя.
Всяка година по света се продават близо 310 милиона бутилки френско шампанско. Други над 1 млрд. се оставят да отлежават, за да придобият характерните цвят, вкус и аромат.