Любимите на столичани ремонти! СО с нов план за борба с трафика

По кръстовищата с бус ленти ще може да се завива на дясно направо от тях

01.08.2018 | 20:16 Редактор: Иван Берберов
Любимите на столичани ремонти! СО с нов план за борба с трафика

Столичната община излезе с нов план за борба с трафика и задръстванията в центъра на града. От следващата седмица бус ленти ще помагат за по-бързото придвижване на градския транспорт по централния бул. "Васил Левски". 

В началото на юли нова тапа в центъра на София изнерви шофьорите. Поетапно бе спирано движението по бул. "Васил Левски", докато шосето се преасфалтира. От следващата седмица обаче, кошмарът ще е зад гърба им. Дори ще бъдат облекчени. 

Въпросната бус лента ще има една специфична особеност. На кръстовищата, където се правят десни завои, ще може да се завива от нея. Както и досега, шофьорите ще бъдат санкционирани, ако карат в бус лентата през цялото време.

Едва 50 метра преди кръстовището ще имат право да влизат в нея. Същата схема ще се приложи и по булевардите "Цариградско шосе", "Сливница" и "Ген. Данаил Николаев".

Нова бус лента ще има по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в отсечката между бул. "Черни връх" и "Драган Цанков". Тя обаче ще бъде само в посока Националния стадион. 

Шофьорите посрещнаха всичко това нееднозначно. Заради натоварения трафик, градският транспорт се движи със закъснение от средно 7-8 минути. В час пик то достига и почти половин час. 

В опит да се справят, от Столичната община обособяват спирките на част от трамваите. Пилотно - по бул. "Константин Величков". 

Новите спирки обаче не срещнаха одобрение от някои жители и гости на столицата. Средно с 5 дни се бавят ремонтите в София заради дъждовете през цялото лято. 

На този етап обаче няма опасност част от обектите да се забавят след 15 септември. Само ул. "Граф Игнатиев" по план ще продължи да се реконструира до края на октомври. Поетапно се пускат отделни готови отсечки.