История от пепелта: Пожарите в Гръцко от първо лице!

Какво е да изгори къщата и животните ти, но да си устремен всичко да възстановиш – съдбата на Константинос Гикас

30.07.2018 | 18:24 Редактор: Иван Берберов
История от пепелта: Пожарите в Гръцко от първо лице!

Жертвите на пожарите в Гърция вече са 91. Изпод отломките и пепелищата продължават да излизат разтърсващи лични истории.

Преди седмица животът на Константинос Гикас рязко се преобръща след като осъзнава, че смъртоносни пожари обхващат дома му, а той се намира извън него. 

За момент той решава да заснеме видео на огнената стихия. Но обстановката бързо започва да се усложнява. Константинос предпазва семейството си и изпраща съпругата и двете си деца далеч от населеното място. 

Баща му обаче остава в къщата, тъй като отказва да напусне имота, в който са израснали три поколения. След като скрива баща си, Константинос се опитва да спаси и някои от домашните животни.

Мъжът разказва как докато е бягал в градината, е усещал пламъците по главата си. Въпреки преживяното изпитание и ужас, Константинос възнамерява да възстанови всичко, което е изгубено. 

Премиерът Алексис Ципрас се срещна с оцелели. Той посети мястото на трагедията и пое пълна политическа отговорност. Обеща редица промени, включително борба с незаконното и опасно строителство.