fallback

Задава ли се война между САЩ и Иран?

Доналд Тръмп и Хасан Рохани влязоха в косвен словесен конфликт

23.07.2018 | 19:00 Автор: Велислав Филипов

Остра размяна на реплики и заплахи за война между Доналд Тръмп и Хасан Рохани. Президентите на Съединените щати и Иран влязоха в косвен словесен конфликт, след като Рохани предупреди Тръмп да не продължава с враждебните действия срещу Техеран.

В любимата си платформа Twitter американският президент Доналд Тръмп отправи остро предупреждение към иранския си колега Хасан Рохани.

"Никога, никога не заплашвайте Съединените щати отново или ще понесете последици, с които малцина други са се сблъсквали преди. Ние вече не сме държава, която ще приема вашите побъркани думи на насилие и смърт. Внимавайте!", написа Тръмп с главни букви.   Причина за изблика на ярост на американския държавен глава стана изказване на Рохани, в което иранския президент предупреждава Вашингтон да не продължава враждебното си отношение и политика срещу Техеран. 

Държавният глава отправи и предупреждение, че Техеран е в готовност да затвори Ормузкия проток, през който се транспортира близо 35% от световния петрол, пътуващ по вода – единственият проход между Персийският залив и открития океан. Действие, което може да доведе до дипломатически срив. 

Вашингтон и Техеран са във враждебни отношения от Ислямската революция в Иран през 1979 година. Напрежението обаче ескалира допълнително, след като Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли Съединените щати от ядрената сделка с Иран, подписана през 2015 година и да наложи отново санкции върху страната.

fallback
Още от Репортажи
fallback