На 19 юли може да се прекрати извънредното положение в Турция

Това допусна турският посланик Хасан Улусой, в навечерието на годишнината от опита за преврат

12.07.2018 | 21:52 Редактор:
На 19 юли може да се прекрати извънредното положение в Турция
На 19 юли може да се прекрати извънредното положение в Турция

На 19 юли може да се прекрати извънредното положение в Турция. Това допусна турският посланик Хасан Улусой, в навечерието на годишнината от опита за преврат в южната ни съседка. Евентуалното отпадане на извънредното положение ще съвпадне с преминаването на Турция от парламентарна към президентска република, оглавявана от Реджеп Ердоган.

Тоталната власт на Ердоган дойде след изборите преди по-малко от месец. До голяма степен те бяха предизвикани от опита за военен преврат в нощта на 15 юли 2016 година. От тогава до 10 февруари 2017 година беше въведено военно положение. То обаче остана. 

През последните две години в Турция са арестувани повече от 100 хил. души. Уволнените са повече от 200 хиляди, близо 200 медии са закрити. Турският посланик уверява, че всички тези действия са съгласувани с Европейския съюз. 

Въпросът колко турски граждани са екстрадирани от България по подозрение в участието в неуспешния преврат, както и каква е съдбата на българските граждани арестувани в Република Турция, по обвинение че са превозвали гюленисти, беше насочен към българските власти и оставен без отговор.