fallback

Фермери с протест против евтаназията на болни животни

В региона на Болярово беше открито наличие на чума по дребни преживни животни

12.07.2018 | 22:52 Автор: Ивайло Николов

Фермери от Болярово излязоха на протест срещу решението за унищожаване на овце и кози в региона. Това се налага, след като резултатите от направените клинични изследвания показаха наличие на чума по дребните преживни животни.

Стопаните блокираха пътя към трите селища, където предстои евтаназиране на близо 2000 животни. Селскостопанска техника затвори подстъпите към крайграничните села Шарково, Крайново и Странджа, където са установени положителните проби за наличие на заболяването.

Заповедта на Дирекцията по безопасност на храните предвижда евтаназирането на животните по хуманен начин да започне от днес. Животновъдите претендират за втора проба от животните и унищожаване само на заболелите.

Фермерите настояват и за адекватни обезщения за погубените животни, според тях обявените 2.30 лева за килограм не могат да покрият техните загуби. 

Преди месец в близкото село Воден, където бе констатирано първото огнище на чума по дребните преживни животни, бяха унищожени 1400 овце и кози. В трите селища край границата сега предстои да бъдат евтаназирани още 2000.

fallback
Още от Репортажи
fallback