Бурна радост в Тайланд след изваждането на 12-те деца и треньора им

Десетки доброволци се притекоха на помощ на хванатите във водния капан футболисти

11.07.2018 | 14:14 Редактор: Велислав Филипов
Бурна радост в Тайланд след изваждането на 12-те деца и треньора им

Еуфория и бурна радост в Тайланд ден след успешното изваждане и на последното блокирано дете от наводнената пещера. Безпрецедентната акция обедини нацията, а светът със затаен дъх очакваше развръзката. Десетки доброволци се притекоха на помощ на хванатите във водния капан футболисти.

Надеждата се превърна в реалност. Така тайландските морски тюлени и водолазите, притекли се на помощ на 12-те деца и техния треньор, описаха безпрецедентната спасителна акция. 

Минути след изваждането и на последното дете от дълбините на наводнените тунели бурни възгласи на радост огласят лагера на спасителите. И лагерът отново потъва в тишина в очакване на появата на последните техни колеги, помогнали за щастливата развръзка. 

Австралийският анестезиолог е на почивка в Тайланд, когато съвсем случайно научава за изчезването на децата. Въобще не се замисля – прекратява ваканцията си и веднага се включва в екипа от доброволци. 

Хари, както е известен сред приятелите си, е опитен водолаз. След като локализират децата, именно той е медикът, слязъл в тунелите, за да оцени здравословното им състояние. На него се пада да вземе и тежкото решение – да бъдат евакуирани първо децата, чието здравословно състояние е най-лошо. 

Именно той е и човекът, който в продължение на три дни стои под земята и се грижи за момчетата, нетърпеливо очакващи излизането си на повърхността. 

Радостта на доктор Харис от щастливия изход на спасителната операция е помрачена от лична трагедия. На повърхността го очаква страшната вест за смъртта на неговия баща.

Вълна от признателност към самоотвержения лекар заля социалните мрежи. Потребители в Twitter призоваха да бъде обявен за австралиец на годината – най-високото гражданско отличие в страната. Приятели на Хари обаче бяха категорични – най-голямата награда за него е успешното спасяване на децата.