fallback

Историческо решение: Български съд призна правата на съпружеска гей двойка

Административният съд в София отсъди в полза на правото на пребиваване на французойка и австралийка, сключили брак в чужбина

04.07.2018 | 20:15 Автор: Василена Василева

Български съд призна правата на съпружеска гей двойка. Административният съд в София отсъди в полза на правото на пребиваване на французойка и австралийка, сключили брак в чужбина. Едната съпруга получава правото да пребива у нас, но дирекция "Миграция" не позволява на другата да остане, защото в България не се признава еднополовият брак. Преди броени дни обаче съдът отменя решението и така признава правото на пребиваване като семейство на двете жени.

Кристина е експерт по комуникации от Австралия. Мариама е французойка и юрист, който се занимава със закрила на децата. Сключват брак през 2016 година. 

Кристина получава позволение за пребиваване в страната ни на основание на евродирективата за правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Въпреки това през 2017 година дирекция "Миграция" към МВР отказва правото ѝ да остане в България, тъй като еднополовите бракове не са позволени у нас.  Така се стига и до делото. 

Административният съд в София-град се позовава на европейска директива, според която държава членка не може да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на държава от общността. А двете дами определено имат сериозни планове да са семейство именно тук, в България. 

У нас еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно. Кристиана и Мариама са наясно, че ако искат да имат дете, ги чака нов бюрократичен ад. 

Решението на Административен съд София-град е в съответствие със скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия.

fallback
Още от Репортажи
fallback