fallback

Чума отрови бургаското с. Кости! Умъртвяват се животни

Населеното място е под карантина, а жителите се надяват държавата да ги компенсира за евтаназираната им стока

29.06.2018 | 21:29 Автор: Иван Берберов

Над 400 животни са евтаназирани в село Кости след откритото огнище на чума по дребните преживни животни. Местните се оплакват, че ще бъде унищожен поминъкът на цяла Странджа.

Село Кости ще остане под строга карантина поне 3 дни. Там е разположена импровизирана дезинфекционна площадка. Сламата се обработва със специален разтвор, който не позволява да се разпространи заразата. 

Обработват се всички коли, които влизат и излизат от селото. Днес започна заравянето на всички умъртвени животни. От Българската агенция за безопасност на храните се надяват, че няма да се допусне разпространението на болестта в други райони, тъй като селото е доста отдалечено и има само един вход и изход.

Жителите на селото се надяват да бъдат обезщетени от държавата, но след шапа, преди години, и чумата сега, не знаят дали пак ще гледат животни.

В селото се носи мълва, че чумата може да е пренесена от Турция от нелегални мигранти. В южната ни съседка има открити огнища на болестта. Наложената карантина отказа от разходка в живописното село и туристи.

Забраната за транспортиране на дребни преживни животни в Бургаско остава в сила. Граничните ни служби са предприели и засилен контрол при пунктовете с Турция. Проби за зараза по животните ще бъдат взети и от други странджански села.

fallback
Още от Репортажи
fallback