"Откраднатите бебета" в Испания търсят справедливост

По време на режима на Франко близо 30 хиляди новородени са взети от семействата им

26.06.2018 | 22:46 Редактор:
"Откраднатите бебета" в Испания търсят справедливост

В Испания започна първият процес по т.нар. "скандал с откраднатите бебета". Става дума за близо 30 хиляди новородени, скрити от родителите им и дадени на други семейства по времето на режима на Франко. 

За всички тях днешният ден е една малка победа. Това, което ги обединява, е жестокото съмнение, че са били откраднати от истинските си родители и дадени на други. Инес Мадригал е една от тях. След като намира доказателства, че не е отгледана от родната си майка, тя подава жалба. 

Инес все още издирва родителите си. Като нея стотици испанци си правят ДНК-тестове в търсене на истината. Между 1939 и 1975 година хиляди бебета са отнети от самотни майки или от двойки с леви убеждения. Вместо да останат в "неподходящи" семейства, те са давани на бездетни двойки, близки до режима на Франциско Франко. 

Испания е страната с най-много изчезнали деца след Австралия. По случая на Инес Мадригал обвиняем е бившият гинеколог Едуардо Вела. Той е работел в болница в Мадрид. А днес отрича да е положил подписа си върху фалшивия й акт за раждане. 

А пред сградата на съда звучат призиви за справедливост. Протестиращите настояват стотиците подадени през годините жалби да отворят нови процеси срещу виновните за откраднатите бебета.