fallback

Нов закон предвижда организирана борба срещу градушките

За целта земеделските производители, застрахователите и държавата ще трябва да осигурят финансите

18.06.2018 | 22:46 Автор: Иван Берберов

Земеделските производители и застрахователите да се включат в борбата с градушките. Това предвижда изцяло нов законопроект, според който от всяка имуществена застраховка ще се отчисляват пари за тази дейност.

Застрахователите от своя страна алармираха, че подобно нещо ще оскъпи полиците.

Цялата територия на страната може да се защити от градушки, ако се приеме проектозаконът, който предлага Министерството на земеделието. 

Чрез ракетен и самолетен способ ще се разбиват градоносните облаци. Изключение ще има само там, където са в сила забрани или ограничения. За целта обаче ще се събират пари от застрахователи и земеделски производители. 

Според проекта всички земеделци, които получават подпомагане, ще плащат по 50 стотинки на декар за борба с градушките. Само от тях годишно ще се събират по 13 милиона и половина лева. От застрахователите ще се взимат по 6 милиона лева. А държавата ще дава по осем милиона и 500 хиляди лева. 

Вноската от застрахователите ще е почти един процент. Това означава, че с толкова ще поскъпнат застраховките "Каско", "Пожар и природни бедствия" и "Щети по имуществото". 

Недоволни са земеделските производители, защото  за тях няма гаранция, че като си плащат ще им се опази реколтата.

Според проекта на Министерството на земеделието, Агенцията за борба с градушките ще бъде закрита, а на нейно място ще се появи държавно предприятие.

fallback
Още от Репортажи
fallback