Читалището в град Шипка тъне в мизерия и разруха вече 30 години

От подбалканския град разполагат с проект за реконструкция, за който са нужни над 800 хиляди лева

18.06.2018 | 23:07 Редактор: Велислав Филипов
Читалището в град Шипка тъне в мизерия и разруха вече 30 години

Паметник на културата в град Шипка тъне в разруха вече 30 години. Става дума за читалище "Светлина" вече 30 години. Снимки в социалните мрежи събудиха интереса за нейното възраждане. От подбалканския град разполагат с проект за реконструкция, за който са нужни над 800 хиляди лева.

В момента салонът на читалище "Светлина“ в град Шипка изглежда потресаващо. Красивата сграда се е превърнала в паметник на разрухата. В читалището в момента се влиза от разбития прозорец в лявата част на сцената, защото централният вход е закован. 

Салонът на читалището, потънал в руини, и счупеният роял на сцената напомнят за отминалите времена, когато най-големите български естрадни и театрални звезди са гастролирали в Шипка. Гледката предизвиква сълзи в 90-годишния дядо Кольо, който участвал в самодейни състави на сцената.

В миналото читалище "Светлина“ е изградено изцяло с дарения и доброволен труд. Издигнато е на мястото на изпепелена сграда по време на Руско–турската война. Разрухата започва с идването на демокрацията. 

Кметсвото в Шипка от години води борба за възстановяване на сградата. Българска архитектка от Бостън е дарила своя проект, който ще запази сградата.

Първото, което правят в Шипка, е да спрат течовете от покрива, за да не падне стена от сградата.