fallback

КНДР разрушава ядрения си полигон пред чуждестранни журналисти

Именно на "Пунгери" в североизточната част на страната бяха извършени всички шест ядрени опита от 2006 година

23.05.2018 | 21:31 Автор: Велислав Филипов

Уникално събитие в Северна Корея. Десетки чуждестранни журналисти от 4 страни са поканени да отразят разрушаването на полигон за ядрени опити в страната.

Северна Корея обяви миналия месец, че ще разруши полигона "Пунгери" в североизточната част на страната. Това ще стане чрез взривяване на тунелите за достъп до обекта. 

Именно там бяха извършени всички шест ядрени опита от 2006 година. Най-мощният беше през септември миналата година, когато предизвика и земетресение от 6,7 по Рихтер. 

Пхенян покани чуждестранни журналисти да наблюдават разрушаването. В страната пристигнаха и южнокорейски медии, след като властите в Пхенян им разрешиха да присъстват. Южнокорейски туристи също посещават района, близо до границата със Северна Корея. Те се надяват най-накрая на Корейския полуостров да настъпи мир. 

Знаковото събитие ще се случи до петък в зависимост от метеорологичните условия. Разрушаването на полигона се предприема преди историческата среща между Ким Чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. Визита, която засега обаче е под въпрос.

fallback
Още от Репортажи
fallback