fallback

Сериозен международен отзвук след изтеглянето на САЩ от иранското споразумение

Франция, Германия и Великобритания призоваха Съединените щати да не се противопоставят на изпълнението на сделката

09.05.2018 | 14:05 Автор: Велислав Филипов

Широк международен отзвук, след като снощи Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение. Франция, Германия и Великобритания призоваха Съединените щати да не се противопоставят на изпълнението на сделката, докато Израел приветства "дръзкия" ход на Вашингтон.

Решението, обявено от Тръмп късно снощи, беше едно от предизборните му обещания, но предизвика вълна - едновременно на недоволство и одобрение от страна на световните лидери.  Израелският премиер Бенямин Нетаняху, чиято страна е традиционен съюзник на Вашингтон, заяви, че напълно подкрепя "смелото решение" на Тръмп. 

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също застанаха зад САЩ. 

Иран въпреки всичко ще продължи да изпълнява поетите ангажименти в споразумението. Барак Обама определи решението на Тръмп като "сериозна грешка", която ще подкопае глобалното доверие към Америка на фона на факта, че Иран изпълнява споразумението.

Именно администрацията на Обама договори сделката през 2015 г. след дълги години на преговори. Русия също изрази безпокойството си от решението на Тръмп като в изявление на външното министерство се посочва, че "САЩ още веднъж вземат еднолични решения, които противоречат на нормите на международното право".

В общо изявление Франция, Германия и Великобритания изразиха дълбокото си съжаление за решението на САЩ, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че лидерите на ЕС ще обсъдят ситуацията на срещата на върха в София следващата седмица.

fallback
Още от Репортажи
fallback