fallback

Колонията белоглави лешояди в Кресна се възобновява

Миналата година над 30 птици бяха убити от незаконно заложена отрова за вълци

07.05.2018 | 21:47 Автор: Василена Василева

Възобновява се колонията белоглави лешояди в Кресненския пролом. Една от двойките вече има малко пиле, а биолозите са оптимисти, че след масовото отравяне на редкия вид птици миналата пролет, те отново ще се завърнат у нас.

Миналата година над 30 птици в Кресненския пролом бяха убити от незаконно заложена отрова за вълци. Година по-късно една от трите двойки, свили гнезда високо в скалите, е успяла да измъти яйцето си, а новоизлюпеното малко вече се опитва да размахва криле. 

То ще расте под грижите на двамата родители. Майката и бащата се редуват в това то да има храна, топлина и да е защитено от грабливи птици, които се навъртат около гнездото. 

В Кресненския пролом вече кръжат около 30 белоглави лешояди. За да предпазят птитиците от недобросъвестни хора, които подхвърлят отровни примамки, за да тровят хищници като вълци, лисици, чакали, природозащитниците са монтирали предаватели върху крилата на птиците. Така денонощно се проследяват. 

Белоглавият лешояд е записан в Червената книга като рядък и изчезващ вид. Той е познат още като естествен санитар в природата, тъй като се храни основно с трупове на умрели животни, изхвърлени от хората или станали жертва на бракониери. 

fallback
Още от Репортажи
fallback