Гръцките власти задържаха Любчо Нешков и още двама българи

По думите на журналиста, те не са нарушили никакви правила и забрани

07.05.2018 | 19:17 Редактор: Василена Василева
Гръцките власти задържаха Любчо Нешков и още двама българи

Гръцките власти задържаха българи, защото опитали да почетат лобното място на Гоце Делчев, край Серес. Сред тях е и журналистът Любчо Нешков, който се зарече, че ще постави въпроса пред Европейския парламент. 

На 4 май тази година се навършиха 115 години от смъртта на българския революционер Гоце Делчев. Той е убит в района на село Баница, край Серес, след целодневно сражение с турските войски. 

В днешна Гърция от лобното място на Гоце Делчев не е останало почти нищо, признава журналистът Любчо Нешков. 

Нешков, свещеникът отец Кирил и 81-годишният журналист Иван Николов палели свещ в останките от храма, когато чули разговор на висок глас. Когато се върнали при колата си, виждели до нея цивилни гръцки полицаи. Малко по-късно на място дошъл и шефът на местната полиция. Последвал разпит. Когато поискали да ги отведат в управлението обаче, Нешков потърсил съдействие от българския консул в Солун. 

Владимир Писанчев бил шокиран от чутото. В Серес полицаите отново се опитали да разпитат Нешков и спътниците му. След което ги освободили без извинения. По думите на журналиста, те не са нарушили никакви правила и забрани. И си обяснява случилото се по друг начин. 

Според Нешков, вместо необяснимо задържане на хора, София и Атина трябва да седнат на масата за преговорите и се споразумеят за общото си минало. За да запазят последните парченца история, свързани и с двете страни.

Вижте повече в репортажа!