fallback

Цяла България отбеляза годишнината от Априлското въстание

Тази вечер предстои и тържествената заря-проверка

01.05.2018 | 19:22 Автор: Ивайло Николов

България отбелязва 142 години от избухването на Априлското въстание. А в Копривщица традиционно пресъздадоха един от най-героичните моменти в българската история. 

Традицията да се прави възстановка на героичните събития от пролетта на 1876-та в Копривщица е от 92 години. В нея се включват около двеста души – и млади, и стари, и не само местните, а всички изпълняват своята роля с голям ентусиазъм. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева призова заедно да предадем на следващите поколения всичко, което чувстваме и за което милеем на този ден. 

Априлското въстание избухва преждевременно на 20-ти април 1876-та година като основната му цел е била да обхване цяла България и да се освободи поробеният български народ от османското иго. Ръководител на бунтовниците в Копривщица е 24-годишният Тодор Каблешков. Той заедно със съратниците си напад конака, за да попречат на започналите предната вечер арести. При престрелката някои от турците успяват да избягат, но дурги падат убити. Веднага след нападението Каблешков изпраща бързо писмо до Панагюрище, което е подписано с кръвта на едно от убитите заптиета. Така известяват, че първата пушка на въстанието вече е гръмнала. 

Веднага след героичната възстановка на централният градски площад се изви кръшно българско хоро.

Вижте още във видеото!

fallback
Още от Репортажи
fallback