Изобретателят Петер Медсен с доживотна присъда заради убийство

47-годишният инженер е осъден заради смъртта на шведската журналистка Ким Вал

25.04.2018 | 22:28 Редактор:
Изобретателят Петер Медсен с доживотна присъда заради убийство
Изобретателят Петер Медсен с доживотна присъда заради убийство

Доживотна присъда без право на замяна за Петер Медсен – убиецът на шведската журналистка Ким Вал. Тя беше обявена за изчезнала на 11 август миналата година, а тялото ѝ беше намерено седмици по-късно от случаен минувач. 

На 10 август 2017 година шведската журналистка Ким Вал се качва на подводницата на Петер Медсен – датски инженер и изобретател. По това време тя работи по репортаж за него, без да предполага, че заветното интервю, за което се бори с месеци, ще коства живота ѝ. 

На следващия ден приятелят ѝ подава сигнал, че Вал не се е върнала от пътуването. Няколко часа по-късно Медсен е спасен от бреговата охрана и заявява, че подводницата, която самият той е конструирал е потънала. 

От Вал обаче няма и следа. Тя е намерена мъртва от случаен минувач на 21 август. Разследването започва незабавно, но полицейски гмуркачи успяват да намерят дрехите ѝ чак на 6 октомври – поставени в пликове с тежести, за да потънат на дъното на морето. Медсен е арестуван.

От прокуратурата заявяват, че той показва признаци на вероятна психопатия, а разследващите намират видеа на измъчвани жени на компютъра му. 

Медсен се опитва да убеди съда, че смъртта на Вал е случайна, но твърдението му е отхвърлено. Днес 47-годишният инженер получи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна по обвиненията в предумишлено убийство и сексуално посегателство.

Медсен се е подготвил – в подводницата е занесъл предмети, с които да върже, изтезава и убие Ким Вал – една невинна журналистка. Петер Медсен вече заяви, че ще обжалва присъдата.