Съдът в Брюксел осъди терориста Салах Абдеслам на 20 години затвор

Атентаторът бе осъден заради престрелка с полицаи в белгийската столица през март 2016 г.,когато беше задържан

23.04.2018 | 14:22 Редактор:
Съдът в Брюксел осъди терориста Салах Абдеслам на 20 години затвор
Съдът в Брюксел осъди терориста Салах Абдеслам на 20 години затвор

Белгийски съд призна за виновен Салах Абдеслам – единственият оцелял заподозрян за кървавите атаки в Париж през 2015 година. Атентаторът бе осъден не заради терористичното нападение във френската столица, а заради престрелка с полицаи в Брюксел през март 2016 г.,когато беше задържан.

Прокуратурата в Брюксел поиска 20 години затвор за Абдеслам и неговия съучастник 24-годишният Софиен Аяри. Двамата обвиняеми не присъстваха в съдебната зала при произнасянето на присъдата, след като преди няколко месеца отказаха да отговарят на въпросите на съдията и се отказаха от правото да присъстват на предварителното изслушване. 

В нощта на 13 ноември при координирана атака в центъра на френската столица бяха убити 130 души. Абдеслам, който е френски гражданин, след терористичното нападение успява да се върне в Белгия, където месеци наред се укрива в тайни квартири в Брюксел. 

През март 2016 г. той и още двама души откриват огън срещу полицаите, които проверяват дома му в брюкселския квартал кв. "Моленбек". В престрелката са ранени тежко трима агенти. 
Абдеслам и неговият съучастник Софиен Аяри са задържани и по-късно обвинени от белгийските власти в опит за убийство на полицай. 

Днес Абдеслам е във френски затвор, където чака началото на процеса в Париж за атаките от ноември 2015 г. До момента той не сътрудничи на властите.