Сепаратистите от ЕТА поискаха прошка за атентатите си

От миналата година баската групировка е напълно разоръжена

20.04.2018 | 19:24 Редактор: Иван Берберов
Сепаратистите от ЕТА поискаха прошка за атентатите си

Баските сепаратисти поискаха официално прошка за жертвите, причинени от терористичната им дейност. Това става броени дни преди организацията да обяви окончателното си разпускане. Кои са ЕТА и за какво се бориха в продължение на 40 години?

Декември 1995 година, квартал на Мадрид. Атентат на ЕТА с кола-бомба убива шестима души и ранява 17. Групировката се сформира в началото на 60-те години – първоначално като студентско движение за съпротива срещу генерал Франсиско Франко. 

В този период баският език е забранен, а баската култура е репресирана от диктаторския режим. Постепенно ЕТА разгръща кървава кампания за независимост на седем региона в северна Испания и югозападна Франция. 

В организираните от нея атентати загиват над 850 души, хиляди други са ранени. Именно за тези жертви днес сепаратистите поискаха прошка. 

"Осъзнаваме, че по време на този продължителен период на въоръжена борба сме причинили много болка и много щети, които не могат да бъдат поправени. Искаме да изразим почитта си към загиналите и ранените вследствие на нашите действия", гласи тяхното извинение. 

През 2011 година ЕТА обявява, че повече няма да организира нападения. Групировката разкрива скривалищата си, предава оръжията си и от април 2017 година твърди, че е напълно разоръжена. 

Испанското правителство е категорично: Това е оперативно и политическо поражение за сепаратистите, които не са постигнали нито една от целите си. Според испански медии организацията ще обяви пълното си разпускане в началото на следващия месец.