Сръбски ултранационалист оскверни хърватското знаме!

Премиерът на съседката ни Ана Бърнабич и председателят на Скупщината остро осъдиха действията на Воислав Шешел

19.04.2018 | 21:57 Редактор: Иван Берберов
Сръбски ултранационалист оскверни хърватското знаме!

Нов дипломатически скандал се развилня на Балканите. Във фокуса му този път са Белград и Загреб. Делегация от хърватски депутати напусна преждевременно сръбската столица, където беше на официално посещение, след провокация на сръбския ултранационалист Воислав Шешел.

Посещението на хърватската делегация започва по план. Депутатите бяха приети от колегите си в сръбския парламент. На излизане пред сградата на Скупщината се появяват Войслав Шешел и още един член на неговата "Сръбска радикална партия". 

Двамата изтръгват хърватското знаме, опитват се да го скъсат и накрая го стъпкват. Междувременно обиждат хърватските депутати. 

Скандалната случка не е документирана, за нея става ясно от съобщение на радикалната партия, от която Шешел е депутат. Хърватските делегати обаче потвърждават: Той се е опитал да ги провокира с нецензурни думи. 

Затова и визитата им приключва преждевременно. Днес хърватската делегация трябваше да се срещне със сръбския президент Александър Вучич и сръбския премиер Ана Бърнабич. 

Хърватското външно министерство изпрати протестна нота до сръбския посланик в Загреб. Тя обаче не беше приета. Председателят на сръбския парламент и сръбският премиер осъдиха остро случилото се.

Едва преди седмица Воислав Шешел получи окончателна присъда за престъпления срещу човечеството от трибунала в Хага. Тъй като обаче вече е излежал по-голямата част в ареста, той остава депутат в сръбския парламент. 

Откакто призивите за изгонването му от Скупщината се засилиха, зачестиха и инцидентите, провокирани от неговите националисти. Самият Шешел през годините е горил флаговете на Хърватия, НАТО и Европейския съюз.